Skip to content

Wat is padel?

Wat is padel?

Wat is padel?

Padel is een van de snelst groeiende sporten ter wereld. In deze blog leer je alles wat je moet weten over deze fantastische sport en hoe je eraan kunt beginnen.

Padel is een energieke racketsport die de elementen van tennis en squash combineert. Het is een racketsport die actie combineert met sociale interactie en plezier. Het spel wordt gespeeld in dubbelspel op een baan dat omringd is met van glas en hekwerk. Dit veld is een derde van de grootte van een tennisbaan. Het is een perfect spel voor alle leeftijden en vaardigheden, aangezien punten meer worden gewonnen door strategie dan door pure kracht. Het spel is snel en gemakkelijk te leren. De rally's duren langer dan bij tennis, waardoor het een leuke en verslavende sport is om te spelen. Met behulp van een kort racket van koolstofvezel en een padelbal, wordt er geserveerd onder de arm en wordt er gespeeld voor of nadat de bal van de omringende glazen wanden stuitert. Dit voegt een uniek speelplezier toe aan de sport.


Geschiedenis van padel

Padel is in 1969 ontstaan ​​in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De oprichter van padel, Enrique Corcuera, was een rijke zakenman die niet genoeg ruimte had om tennisbanen aan te leggen. In plaats daarvan bouwde hij kleinere banen omringd door muren. Vanwege het kleinere oppervlak besloot hij om met houten peddels te spelen. Vanuit de houten peddels is de naam paddel ontstaan.

In het begin werd Padel alleen gespeeld door de rijke Mexicanen, totdat Alfonso De Hohenlohe, verliefd werd op de sport. Hohenlohe bouwde in 1974 de eerste twee padelbanen in Marbella.

De Spaanse koning Juan Carlos en voormalig Wimbledon-kampioen Manolo Santana waren groot fan van padel en begonnen de sport te promoten, met als resultaat stijgende populariteit. 

De rest is geschiedenis en padel wordt tegenwoordig beschouwd als een van 's werelds snelst groeiende sporten in Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Tegenwoordig is Spanje het populairste land, met meer dan 20.000 paddel banen en vier miljoen spelers die deze sport beoefenen.


Padelbaan

Een padelbaan is 10×20 meter en omgeven door glazen wanden en metaal hekwerk. Het hoogste deel van de muren is 4 meter en het laagste 3 meter. De baan is gescheiden door een net dat een maximale hoogte heeft van 88 cm in het midden en 92 cm aan de zijkanten.


Hoe speel je padel?

  • Padel wordt gespeeld in het dubbelspel.
  • Padel gebruikt hetzelfde scoresysteem als tennis.
  • Elk punt wordt gestart met een onderhandse opslag. De serveerder stuitert eerst de bal en raakt hem dan onder zijn middel.
  • Je hebt twee serveerpogingen
  • Net als bij tennis mag de bal maar één keer in je vak stuiteren en mag de bal maar één keer worden geraakt.
  • Zodra de bal geserveerd wordt, moet de bal eerst op de grond aan de kant van de tegenstander stuiteren voordat de bal de muur raakt.
  • Het is toegestaan om de bal terug te spelen door hem eerst tegen de glazen wand aan jouw kant van het veld te slaan.

Padelrackets

Een padelracket is anders dan een tennisracket. Een padelracket is kleiner en heeft geen snaren. De standaard dikte van een padelracket is 38 mm en heeft een veiligheidskoord aan de grip, dat verplicht is om te gebruiken tijdens het spelen van padel. Je wilt voorkomen dat een racket bij iemand anders in zijn gezicht komt.


Vorm padelracket

Padelrackets zijn te verkrijgen in verschillende vormen. De drie meest voorkomende vormen zijn: rond, traan/druppel en diamant. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Ronde Padelrackets

Padelrackets met een ronde vorm zijn geschikt voor beginners. Door de ronde vorm is het raakvlak groot en is het relatief eenvoudig om de bal te raken.

Diamantvormige padelrackets

Diamantvormige padelrackets zijn geschikt voor meer gevorderde spelers omdat ze moeilijker te spelen zijn. Ze bieden minder controle in ruil voor meer vermogen.

Druppelvormige padelrackets

Deze rackets worden veel gebruikt door gemiddelde spelers. Spelers die op zoek zijn naar een goede balans tussen snelheid en controle zouden voor een traanvormig padelracket moeten kiezen. Ze bieden een geweldige combinatie van kracht en controle.


Padelballen

Een padelbal ziet eruit als een tennisbal, maar is zachter omdat hij een lagere druk heeft. Padelballen verliezen na een tijdje hun druk en moeten relatief vaak worden vervangen. Wist je dat de ballen tijdens elke zevende game worden vervangen in de World Padel Tour? Op amateurniveau is het mogelijk om dezelfde ballen voor meerdere wedstrijden te gebruiken voordat ze moeten worden vervangen.


Padelschoenen

Padel is een snelle sport waarbij je veel moet draaien en bewegen. Het is belangrijk om het juiste type padelschoen te kiezen. De juiste padelschoenen zorgen voor de juiste grip en vermindert het risico op blessures. De schoenen zijn aan de onderkant voorzien van een visgraatpatroon dat voor de juiste grip en stabiliteit zorgt.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Terug op voorraad notificatie
this is just a warning
Login
Shopping Cart
0 items
Liquid error (layout/theme line 192): Could not find asset snippets/hextom_fsb_main.liquid